Tandimplantater – næsten som dine egne tænder

Har du overvejet at få skiftet din helprotese ud med tandimplantater? For nogle mennesker, bliver en helprotese aldrig rigtig rar at have i munden. Hvis du er en af disse mennesker, burde du overveje at få lavet tandimplantater i stedet. I den forbindelse er det vigtigt at finde en tandlæge, der laver gode og holdbare implantater.

Tandimplantaterne føles næsten som dine egne tænder. Protesen sidder fast i kæbeknoglen og giver således en helt anden tryghed end andre aftagelige proteser. Med implantaterne i munden skal du ikke hele tiden tænker over om de mon kan ryge ud. Protesen klikkes fast og sidder således godt fast.

Hvem egner implantater sig til?

 

Selve implantatet er en kunstig rod, der typisk er lavet i metal. Denne rod skal erstatte den originale tandrod. Implantatet skrues fast i kæben og derfor kræver det, at man har nok kæbeknogle til at implantatet kan opereres ind. Hvis du er i tvivl om du er en egnet kandidat til implantater, skal du tage kontakt til en tandlæge.

Selve implantatet danner altså tandroden og herefter kan man opbygge munden, der hvor der mangler tænder. Nogle mennesker mangler kun en enkelt tand, hvor mange får indsat proteser med mange tænder. Man kan altså således indsætte en enkelt krone på implantatet eller flere alt afhængig af hvor mange tænder der mangler.

Implantaterne egner sig selvfølgelig til alle, der mangler en eller flere tænder. Behandlingen egner sig dog især godt til ældre mennesker. Ældre mennesker får typisk indsat proteser, hvis de mangler tænder. Det kan dog blive svære og svære og styre protesen. Det skyldes, at vores gummer skrumper i takt med at vi ældes. Det kan altså blive svært at styre protesen, når man tygger og snakker. Her er tandimplantater en rigtig god løsning.

 

Sådan foregår det

 

Først og fremmest skal man have en forundersøgelse, hvor tandlægen vurderer hvad der skal laves og hvor man kan få indsat implantaterne. Tandlægen skal vurdere, om der er knogle nok til at implantaterne kan skrues fast. Hvis det konstateres, at der er for lidt knogle, kan knoglen udbygges med en transplantation eller en kunstig knogle.

Behandlingen består af flere forskellige behandlinger. Først skal man have indopereret implantaterne i kæbeknoglen. Ofte vil det foregå i lokalbedøvelse og vil derfor ikke være ubehageligt. Herefter kommer der en helingsperiode, der typisk vil vare 1-3 måneder for underkæben og 2-5 måneder for overkæben.

Når helingsperiode er overstået, er det tid til den såkaldte abutmentoperation. Ved denne operation sættes der et mellemstykke på implantatet. Herefter skal tandkødet have lov til at hele omkring dette mellemstykke. Det tager typisk to til fire uger. Når tandkødet er helet, skal selve aftrykket til implantatet tages, så man kan lave selve kronen, broen eller protesen, der skal sidde på protesen. Når selve broen eller kronen er lavet, skal den skrues på implantatet i munden. Nogle proteser sidder fadt med en form for tryklåsfunktion, mens andre bliver cementeret fast. Til sidst er det vigtigt at kontrollere at biddet passer.